Apsauginės žaliuzės

Mūsų namas gauna apsaugines žaliuzes. Kodėl mums reikia žaliuzių? Pagrindinės priežastys šios:

1. Langai – namo silpnoji vieta, čia turiu omeny langų šiluminę varžą. Žaliuzės gali ją pagerinti iki 10proc. Nuleidus žaliuzes turime oro tarpą, kuris nors ir didesnis nei 20mm bet suteiks šiek tiek sandarumo bei šiluminės varžos, žaliuzių profiliai turi poliuretano užpildą, nors ir minimalų, bet vis tiek į naudą.

2. Langai silpnoji vieta ir saugumo požiūriu. Žaliuzes suteiks papildomą turto apsaugą.

3. Saulės kontrolė: rytiniai, pietiniai ir vakariniai langai bus efektyviai tamsinami neleidžiant saulei perkaitinti patalpų. Labai mėgstame visišką tamsą miegamuose – čia žaliuzės nepamainomos pagalbininkės.

4. Garso izoliacija. Nors ir gyvename ne pagrindinėje, ne kvartalinėje gatvėje, bet pro mus dažnokai pralekia kriokiantys automobiliai. Žaliuzės geriau už “papus“ (gulinčius policininkus) 🙂

Visos žaliuzės turi elektrines pavaras, jų valdymą patikėsime protingo namo sistemai: tikimės jos leisis ir kils automatiškai priklausomai nuo oro sąlygų, paros laiko, namo apsaugos sistemos būvio ir pan. Bus ir rankinis valdymas.

Žaliuzes pasirinkome su potinkinėmis, integruotomis dėžėmis. Tai truputi blogina sienų šilumines savybes, bet juk visi žinome, kad grožis reikalauja aukų 🙂 Nenorėjome “spuogų“ fasade, todėl visos, išskyrus didžiają vitriną, žaliuzių dėžės bus paslėptos sąramose. Dėl vitrinos dydžio, konkrečiai aukščio ir pločio, žaliuzes gamintos iš didesnio profilio (45 kai likusios iš 39) ir joms susukti reikalingos didesnės dėžės. Tokių dėžių slėpti sienoje negalime, kiltų realus peršalimo pavojus, todėl jos 25mm iššokusios, teks jas apdailinti ir palikti kaip yra. Dėžės pagamintos iš aliuminio, korozija joms nebaisi. Po fasado apdailos jų nebematysime.

Žaliuzes pagamino bei montuoja Domus lumina. Jie nepabijojo eksperimentuoti – žaliuzes berėmiams langams montuoja pirmą kartą. Naujovė ta, kad įprastai žaliuzės kreipiančiosios yra prisukamos prie lango rėmo, ant kreipiančiųjų laikosi ir dėžė su pavara, ji prie sienos tvirtinama tik sandarinant tarpus šiltinime montažinėmis putomis. Berėmiams langams kreipiančiosios tvirtinamos į sieną, t.y. į EPS naudojant specialius plastikinius sraigtus(žr. nuotrauką) bei montažines putas. Gaila, bet langų šiltinimas buvo įrengtas per anksti, berėmiams langams teko jį išpjauti ir suklijuoti atgal po žaliuzių montavimo, rėminiams išsimetė tik saramos šiltinimas, išgelbėjo platūs Alphaline profiliai – tilpo ir šiltinimas ir žaliuzės.

Išpjovėme šiltinime nišą žaliuzės dėžei

Dėžė nišoj, kreipiančiosios ant lango rėmų

Paruošta vieta žaliuzes dėžei

Bandome žaliuzę, ar nekliūva nusileisdama - montavimas baigtas

Virtuvės pietinis langas paruoštas žaliuzių montavimui

Virtuvės vakarinis langas paruoštas montavimui

Spec. sraigtai į EPS, į juos metalo sraigtais tvirtinsime kreipiančiasias

Žaliuzė sumontuota, reikia langą apklijuoti šiltinimu kaip buvo iki montavimo

Vitrina su abiem žaliuzėm: durys ir langas turi atskiras

Įrašas paskelbtas temoje Uncategorized ir pažymėtas , , , , , , , .Išsisaugokite pastovią nuorodą.

27 komentarai

  1. Martynas sakė:

    sveiki, tai dienos metu namie prie žvakių šviesos būsite? 🙂 ar prie el. apšvietimo, kai žaliuzės bus uždarytos…

    • Vilius sakė:

      “Protingas namas“ bus pakinkytas valdyti protingai: kai nieko nėr namie visos uždaros, rytinės – ryte, pietinės- per piet, vakarinės vakare. Gyvenamoj zonoj – tik naktį ir kai nieko ner namie, kitu metu – markizė. Dar tokis navarotas – uždarytos ne iki galo, tuomet turi mažučius peršviečiamus tarpelius. Žiemą – tik naktį.

  2. Darius Pečkys sakė:

    gal kažko nesupratau – kelių cm ilgio plastikiniai sraigteliai į EPS(man labai panašūs į naudojamus GKP) laikys kreipiančiąsias? Jei tai tiesa, tai žodį “apsauginės“ drąsiai išbraukite. Iš EPS’o jie išsiraus patraukus ranka. Jei sraigtai bus įsukti į betoną, tai atsiprašau už klausimą.
    Kokį smarthause’o kontrolerį naudoti planuojate? Mano įmonė rašė vienam programinę įrangą, tai ten kažkaip žaliuzių tarpinių padėčių nenumatėm – nėra tokio dalyko kaip tarpinės padėties daviklis, arba aš tik jo nežinau – žaliuzių tiekėjai pateikia tik galutinių pozicijų switch’us.

    • Vilius sakė:

      Be reikalo nuogąstaujate – pabandykite įsukti tokį sraigtą į didelio tankio EPS ir ranka ištraukti. Po to sekantis pratimas – nuleidžiam žaliuzes ir bandymą pakartojam: jau du sraigtai ir puiki galimybė už kažko tai rankai įsikibti. Aišku protiv loma – net prioma (krome drogovo loma) 🙂 Jei kam labai reikės įsilaužti – net ir į betoną priveržtos žaliuzės nepadės. Taigi fizinė sauga tikrai ne pirmas žalizių naudingumo punktas.
      Su tokiais terminais kaip switch ar kontroleris mane nokautuojate – aš automatikos ir IT srityse esu “žalias“. Kadangi KNX/EIB standartus naudojančios įmonės skraido padebesiais ir šneka 60.000-90.000 už vidutinišką sistemą tai bendrauju su pramonine automatika užsiiminėjančiais asmenim. Iš jų girdėjau apie programuojamus Siemens ir dar kažkokius super šustrus Izraelio gaminamus kontrolerius – prie progos patikslinsiu. Smartas-samadielka įtariu kainavęs toli ne dešimtim tūkstančių.
      Kaip srities žinovas – ką rekomenduotumėte?
      Dėl dalinai nuleistų žaliuzių – gal su laiku galima sužaisti, pvz pavara veikia X ms ir praskleidžia bet nepakelia? Čia tik neprofesionalios spėlionės, dėl switch’ų jūs teisus – pavaros sureguliuotos tik pradžiai ir pabaigai.

      • Darius Pečkys sakė:

        Dėl išlupimo, čia gal kiek perlenkiau – tiesiog laužtuvas daro _stebuklus_ net su atrodo neįveikiamom metalinėm garažo durim. Namas saugomas kiek kitaip, taigi manau žaliuzės čia įtvirtintos pakankamai, priedo galima dėti kontaktus, kurie suveiks atlupus kreipiančiąsias. Manau svarbu, kad neitų įlysti lengvai metus plytą. Dėl protingo namo valdiklio tai sunku kažką rekomenduoti – “samadielkų“ siūlau vengti, nes tai visgi įrenginys, kuris turi tarnauti ilgai, svarbu jo palaikymas, garantija ir priežiūra. Kol kas ir gamykliniai įrenginiai primena konstruktorių specialistams, pažaisti įdomu, bet į namą – nedėčiau, nors gali daug. Siūlau pasidomėti automatikos įmone Gama, iš Druskininkų, jie net savo tinklalapio neturi, bet iš rimtų žmonių girdėjau, kad dirba su turtingais užsakovais, tai gal bent pas juos kažką pasižiūrėti galima. Kontaktai: http://www.visalietuva.lt/imones/info/gama-g-valaviciaus-automatikos-imone. Mano kompetencija čia apsiriboja komandų siuntimu ir atvaizdavimu sistemos būsenos, kuri pateikiama į iPad tipo įrenginį ar kokį kitą klientą (pvz televizorių iš kurio irgi galima valdyti viską pulteliu). Kas sukasi valdiklyje daro dar kiti specialistai – šildymo, aušinimo, ventiliacijos valdymo algoritmai, signalizacijos integracija ir kiti nuobodūs dalykai.

        • Vilius sakė:

          Dėl laužtuvo jau minėjau – kam reikės patekti į namą būtinai pateks. Žmonės be snarovkės iš Alkatraso pabėgdavo ar rimtas banko saugyklas paimdavo, o čia tik privatus namas:) signalizacija + protingas namas duos daugiau saugumo nei žaliuzės.
          Ačiū už info apie Gamą, norinčių dirbti su turtingais klientais netrūksta:) jau minėjau ką prašo “rinkos lyderiai“ už EIB/KNX, už tuos pinigus galima šveicorių samdyti dešimtį metų 🙂 “Samadielkę“ vadinu sistemą, sukurtą kažkokio firminio valdiklio pagrindu – jei valdiklis veikia pramonėje kodėl turėtų linkti namie? Na pagyvensim – pamatysim.

  3. s2 sakė:

    Gal pasidalinsite informacija kiek tokio gerio 1 kvm kainuoja siais laikais? ar nesigauna antru langu suma?

  4. Carbon sakė:

    Skyrelyje apie langus rasete:
    “Kadangi net vienas iš geriausių langų rėmo profilis Alphaline nėra pakankamai šiltas pasyviam namui (deklaruojama U~1W/m²K) nusprendėme jo šilumines charakteristikas truputi pagerinti iš išorės. Langai su rėmais sudėti į lygias angas, be “zaplečiko”. Po langų sudėjimo angas apklijavome PIR juostomis tuo suformuodami “zaplečikus” ir langų rėmus dalinai paskandinant šiltinime. PIR naudotas dėl didžiausio efektyvumo – šios medžiagos laidumas yra tik 0,022m²K/W. Medžiaga iš PIR stogo plokščių atraižų, imta 120mm storio juosta ir pjauta išilgai ne stačiu kampu – taip suformuoti angokraščių nuolydžiai į lauką.“
    Kaip matau is foto, tas zaplecikas sekmingai nupjaunamas ir remai apnuoginami?..

    • Vilius sakė:

      Giriu už pastabumą 🙂 taip, PIR teko nulupti, bet laikinai – sumontavus žaliuzes PIR zapliečikas suklijuotas atgal. Paskubėjom skandinti rėmus, reikėjo pirmiau žaliuzes sumontuoti, bet kas ne dirba tas ne klysta.

  5. Jonas sakė:

    o ar nepaprasčiau buvo dėti vidines žaliuzi-užuolaidas?

    • Vilius sakė:

      Vidinės ir išorinės – nesulyginami dalykai. Vidinės apsaugos tik saulės, nuo karščio, deja ne. Dėl paprastumo jūs esate teisus, bet rezultatai bus labai skirtingi.

  6. Darius Pečkys sakė:

    Sveiki,
    Yra toks puslapiukas : http://www.protingi-namai.lt
    Jei pateiktume kontrolerį su visa programine įranga, ar sutiktumėte diegtis jį pas save “bandomojo triušio“ sąlygomis? Iš jūsų reikėtų atsiliepimų nuolatinių ir skundų apie sistemos veiklą. “Pateikimo“ sąlygas detaliau reikėtų aptarti su gen. direktoriumi, bet preliminariai minėjo, kad aparatūrą būtų duodama nemokamai, visą wiring’ą iki įrengimų aišku reiks atlikti pačiam, mes atliktume įrenginio konfugūravimą ir priežiūrą. Rašykite man el-paštu: dahookas@gmail.com

  7. Zaliuzes sakė:

    Ar likote patenkinti Domus Lumina žaliuzėm? Iš kelių įmonių rinkotes? Svarstau ir sau dėt http://www.domuslumina.lt/lt/products/zaliuzes/ žaliuzes.

    • Vilius sakė:

      Klausiate truputi per anksti, dar nenaudoju tai negaliu komentuoti. Taip, rinkausi iš kelių ar net keliolikos Lietuvos įmonių, turėjau gal 5 sąmatas iš Lenkijos. Kad mūsų name Domus lumina žaliuzės yra labai didelis Mindaugo nuopelnas – turi labai gerą vadybininką!
      Palaukime kol pradės veikti protingo namo sistema kuri valdys žaliuzes, tada ir pamatysime kokybę.

  8. Mindaugas sakė:

    Kas dėl protingo namo sistemos, tai siūlyčiau pasidomėti šitais įrenginiais: http://www.hdl-protingi-namai.lt. Teko bendrauti su jais tai kainos tikrai proto ribose. Man patiko, kad jų įranga vartoja labai mažai elektros, o tai manau labai aktualu naudojant tokia sistema kuri veikia 24h per parą, o ypač pasyviam namui kur skaičiuojamas kiekvienas vatas. Turi ir rėlių kurios “nevalgo“ elektros (“valgo“ tik kai keičiama kontakto padėtis) – įdelaus sprendimas rozečių ar kitų prietaisų zombių (veikiančiu budėjimo režime) valdymui, jaučiu tiktu ir žaliuzėms valdyti.
    Sėkmės darbuose, seksim ir toliau jų eigą 🙂

    • Vilius sakė:

      Sveiki Mindaugai,
      Deja, truputi pavėlavote. Elsis jau pradėjo darbus,todėl HDL nuorodą pasinaudosiu savišvietai, ačiū.

  9. Ivanas sakė:

    Ar pavyko sureguliuoti pavara, kad zaliuzes paliktu minimalius tarpus ir neuzsidarytu iki galo?

    • Vilius sakė:

      Sveiki Ivanai,
      Kol kas žaliuzės dar nepajungtos, niekaip neprisišaukiam elektrikų pabaigti pradėtų darbų. Todėl niekas dar neveikia, nieko nedaryta.

  10. Olegas sakė:

    Laba diena, Viliau.
    Norėjau truputi daugiau sužinoti apie Jūsų protingą namą. Kas būtent ir kokiais būdais bus valdoma. Ar valdymas bevielis ar yra išvedžioti laidai (ir kokie būtent). Apšvietimas, vidaus temperatūra, media saugykla su atskiru panaudojimu kiekviename kambaryje…

    • Vilius sakė:

      Sveiki Olegai,
      Truputi skubinate įvykius, teks palaukti, kol “Protingas namas“ bus instaliuotas ir pradės veikti. Kad jau klausiate “Žaliuzių“ temoje, tai parašysiu, kad žaliuzės bus valdomos laidais, nuo kiekvienos pratemptas kabeliukas į būsimą “aparatinę“.

  11. Tomas sakė:

    Sveiki jau žaliuzes naudojate kiek manau, toks kalusimas yra kiles, naktis žiema ledija žaliuzės nuleistos, rytas ar žaliuzės pakils?

    • Vilius sakė:

      Dar žiemos nebuvo, nebandėm, bet nematau jokių priežasčių kodėl žaliuzės turi ledyti, juk vandeniu jų nelaistysit? Kondensatui ten nėr kaip susidaryti.

      • Tomas sakė:

        Cia tik mano pamastymai as galvoju irgi apie toki geri del silumos izoliacijos tik kad zaliuze ziema apsniks gali paledyti tai yra lietus ir saltis ir kazin ar jai pavyks susisukti. Man kaizkaip noretusi mokytis is kitu klaidu nei is savo :-):-):-)

        • Vilius sakė:

          Tokio tipo žaliuzės tikrai nėra naujiena, ir ne mes pirmi jas susimontavome. Neteko girdėti, kad žaliuzes apšaltų ir nesusisuktų. Todėl drąsiai naudokite!

  12. geras straipsniukas,rekomenduojam

  13. Jonas sakė:

    Patys tokias zaliuzes turim. Labai naudingas dalykas, o jei dar protingam name… tai isvis ledas. Kazin ar domus lumina siulo ka nors panasaus?

  14. Geras dalykas garso izoliacijai, kai gyveni prie Gelezinio Vilko gatves – isbandyta! 🙂

Parašykite komentarą