Langai – rėminiai

Savo pasyviam namui dėsime dvejopus langus: su rėmais ir be rėmų. Kodėl? Yra keletas priežasčių. Pagrindinė yra ta, kad stiklo paketo varža du kartus didesnė nei lango rėmo. Dėdami rėmus, mes kenkiame sau ir namo šiluminėms charakteristikoms, bet langai be rėmų antrame aukšte bus sunkiai valomi, todėl pasirinkimas toks: pirmam aukštui langai be rėmų, antrame aukšte – su rėmais. Yra kelios išimtys: didžioji vitrina su rėmais, nes dalis jos yra stumdomos durys, o likusi dalis per didelė, kad galėtume įstiklinti vienu vientisu stiklo paketu – tos dalies matmenys 250 x 350cm. Antro aukšto balkoniniai langai ir durys su rėmais, nes nesugalvojome kokybiško būdo sujungti paketą ir durų profilį, palikti stulpelių tarp lango ir durų nenorėjome dėl dizaino.

Langus su rėmais pagamino ir sumontavo įmonė Gipura. Langų rėmams pasirinkome vieną iš šilčiausių profilių rinkoje – Veka Alphaline90, kurio plotis 92mm, viena iš profilio kamerų užpildyta poliuretanu.  Geriausi, pasyviam namui rekomenduojami profiliai pateikti čia. Langai sumontuoti išoriniame šiltinimo sluoksnyje naudojant montavimo plokšteles, kurios pritvirtintos sraigtais į betoną. Tarpai tarp rėmo ir angos užpildyti montažinėmis putomis, jas iš abiejų pusių izoliuojant juostomis. Puikus montavimo pavyzdys: Video. Mūsų langai sumontuoti beveik taip pat – tik negręžiant per rėmą.

Įrašas paskelbtas temoje Uncategorized ir pažymėtas , , , , .Išsisaugokite pastovią nuorodą.

57 komentarai

  1. viktoras sakė:

    sveiki. o kur nuotraukos langu pirmam aukste be remu? Ir kurioje sienos vietoje jie sumontuoti? Ar tiesiai virs monolito, ar labiau i isore issikise (ant eps)?

    • Vilius sakė:

      Langų be rėmų montavimui reikia oro temperatūros bent +10C, šaltesniu oru nestingsta stiklo klijai. Bandau ieškoti klijų, su kuriaias galima dirbti prie 0C ir jei pavyks surasti – atsiras ir langai, ir nuotraukos. Gausite truputi palaukti.

  2. Vytautas sakė:

    Sveiki, nusipirkome sklypa statyti dvibuti. Mane intriguoja pasyvaus namo konceptas. Gal galite patarti kur kreiptis, kas gali suprojektuoti Lietuvoje pasyvu namo su konstrukcine dalimi?

  3. Vytautas sakė:

    beje nepridejau, kad as, apskritai su statybomis nieko bendra neturiu, ir nieko neismanau 😦

    • Vilius sakė:

      Pats nesijaučiu stiprus jums padėti, nors beveik visus savo namo sprendimus priėmiau savarankiškai. Jūsų kontaktus persiųsiu keletui žmonių – gal jie sutiks jums padėti.

  4. Igoris sakė:

    Gal turite informacijos šaltinius, kur galima būtų plačiau sužinoti apie langus be rėmų.

    Įdomu kokiu būdų montuojama. Kaip vyksta paketo pakeitimas, kai jis sugenda jau pastatytame name(skilo, išsihermetizavo ar pan.)

    • Vilius sakė:

      Šaltinių nėra – tai mano išradimas 🙂 tiksliau bandymas. Kaip tik šiandien pradėjo statyti – greitai atsiras atskiras postas apie berėmius langus. Paketo keitimas gali būti skausmingas – teks ardyti sienas. Bet dabartiniame name jau 15m paketams nieko neatsitiko, todėl nemanau, kad kažkas atsitiks ir naujajame. Išsihermetizavus abejoju kad sužinosime, paprasčiausiai varža sumažės bet vizualiai nebus matyti jokio skirtumo.

  5. Igoris sakė:

    Kodėl rinkotės Alphaline90, o ne TOPLINE PLUS lango profilius kurie turi geresnę šilumos varžą?

    • Vilius sakė:

      Nes buvau informuotas sekančiai: Topline plius tik balti vidus ir išorė ir tik varstomi. Ką daryti su balkoniniu bloku, kur durys varstomos o langas ne? Įspėtas apie neaišku ar patrauklų dizainą. Iš esmės profilio plotas nėra didelis, todėl nors ir veikia bendrą varžą bet ne super daug. Sulaukime vakuuminių paketų – neaišku kokie profiliai bus skirti jiems.

  6. Valdas sakė:

    Klausimėlis: nelabai matosi ar naudojot prie alphaline90 rėmų palanginį papildomą profilį, kuris teoriškai skirtas tiek išorinėm, tiek vidinėm palangių patogiam montavimui?

    • Vilius sakė:

      Palanginio profilio nenaudojau – man pasirodė, kad jis tik išaukštins konstrukciją o naudos tikrai mažiau nei šilumos nuostolių. Nežinau kodėl, bet tik didžioji vitrina buvo pagaminta su tuo profiliu, bet bemontuojant su montuotojais nusprendėm jį išmest – jis siauras ir vitrinos atramos plotas buvo problematiškas. Man pasirodė, kad jis skirtas rėmo standumui, bet kai jį nulupo, nesupratau kam jis iš vis reikalingas…kainos priedas?

      • Ayubowan sakė:

        Ar tas palanginis profilis, tai toks keturkampis vamzdis is apacios prikabintas prie lango remo?

  7. Giedrius sakė:

    Laba, Viliau, kokia Jūsų nuomonė apie medinius langus pasyviam namui? Konkrečiau: http://www.megramemedis.lt/lt/silti_mediniai_langai Kitas klausimas susijęs su langų montavimu – minėjote, kad langus montavote šiltinimo sluoksnyje ir naudojote kažkokias montavimo plokšteles, ar tai jūsų sugalvotas būdas, ar tiesiog gamintojo pasiūlytas sprendimas? Beje, peržiūrėjau ir Jūsų kolegos Slovakijoje pasyvaus namo nuotraukas – labai patiko langų tvirtinimo šiltinimo sluoksnyje detalės, tačiau niekur internete apie jas nerandu informacijos. Dėkui už informaciją!

    • Vilius sakė:

      Sveiki,
      Mano nuomonė apie medinius langus neigiama. Kai rinkausi langus mediniai langai buvo pusantro-du kartus brangesni nei plastikiniai, o jų parametrai – nė kiek ne geresni. Jūsų įdėtoj nuorodoj man labiausiai priimtinas būtų modelis su poliuretano užpildu – šis rėmas šiltesnis. Kita medalio pusė – aš nepasitikiu medžiu eksterjere, netikiu “amžinu“ dažymo atsparumu. Su plastikiniais pragyvenau gal 13-14 metų ir jiems nieko, absoliučiai nieko nereikėjo remontuoti/reguliuoti, vaizdas lyg vakar būtų sustatyti. Prieš tai buvę Alytas NSK gaminti ir prieš statant mano paties dažyti atlaikė gal 5 sezonus ir pradėjo luptis. Aišku dabartiniai dažai ir dažymo technologijos nepalyginamos su mano teptuku ir aliejiniais dažais, bet plastikas tikrai nekels jokių rūpesčių.
      Plastikas vs medis pasirinkimas dažniausiai arba dėl kainos (plastikas visad buvo pigesnis, stipriai pigesnis) arba dėl kažkokių psiaudo ekologinių sumetimų (natūrali medžiaga – medis) todėl kiekvienas išsirenkame kas prie širdies. Žiūrint iš techninių parametrų pusės – abi sistemos neturi ryškių privalumų, U vertės labai panašios. Kas labai patiko slovakų bloge – matėte, kaip jie rehau profilius pildė putomis? Labai būtų sužinoti tokio rėmo U vertę, čia gali būti revoliucinis lango rėmas.Jei būčiau tai pamatęs prieš statydamas savo rėminius langus būčiau rimtai pagalvojęs apie analogišką rėmo šiltinimą.
      Dėl lango statymo į šiltinimo sluoksnį – straipsnis apie langų fiziką. Mano liktinių klojinių atveju didelio skirtumo nebuvo, nes mano angokraščiai dengti 10cm EPS sluoksniu (išskyrus palangę) todėl lango padėtis angoje yra lengvai parenkama. Bet atveju kaip slovakijoje blokas+šiltinimas langą iškėlus į šiltinimą siūlė tarp rėmo ir sienos labai pastorėja ir laidumas čia sumažėja. Mano atveju montavimo plokštelės naudotos tik todėl, kad be jų neįmanoma pritvirtinti lango angoje, juk negręši per rėmą į EPS…todėl plokštelės pritvirtintos prie rėmo, o kitam gale pergręžtos ir pritvirtintos varžtu į sienos betoną. Slovakai galėjo elgti analogiškai: pirmiausiai prisitvirtinti šiltinimą o tada montuoti langus juos remiant ant palanginio šiltinimo sluoksnio, paskui papildomai šiltinti rėmus. Montavimo plokšteles turėjo montuotojai, iš esmės tai paprastos plieno juostos, niekuo neypatingos. Panašias naudosiu vidinių durų montavimui – durų plokštuma sutaps su viena iš sienos plokštumų, duris statysim angos krašte.

  8. Mantas Tucius sakė:

    Sveiki,
    o jūs žinot kokia galutinai gavosi jūsų lango su rėmo R arba U ar atskirai kokia rėmo varža ir kokia stiklo paketo, nežinau tik ar vertės sumuojasi ar kaip kitaip apskaičiuojamos bendram lango šiluminei vertei nustatyti. Skaičiau, kad pasyviam reikia lango su rėmu ne daugiau kaip U = 0,75 arbe R=1,33

    • Vilius sakė:

      Sveiki Mantai,
      Yra formulė, kaip žinant Uw ir Uf (čia stiklo ir rėmo šiluminiai laidumai) bei jų plotus galima suskaičiuoti bendrą lango šiluminį laidumą. Po ranka neturiu, bet jei jums labai reikia – galėsiu surasti. Kitas ne toks greitas būdas – suskaičiuojat šilumos nuostolius per rėmą, nuostolius per stiklą juos sudedate ir padalinate iš bendro lango ploto. Taip gautumėt lango laidumą. Rekomendacijos PN yra kad U neviršytų 0,8, mūsų Alphaline laidumas 1, paketų – berods 0,5. Jei lango plotas didelis ir santykinai mažai rėmo manau rekomendacijas tenkinam, bet mažiems langams su daug rėmo gali būti ne taip lengva “įtilpti“ į rekomendacijas. Iš kitos pusės jei keli langai ir prasilenkia su rekomendacijom dar ne tragedija, vistiek viskas susiveda į tris pagrindines sąlygas: 15kWh/m2a, 10W/m2, 150kWh/m2a. Jei šios sąlygos bus įvykdytos pastatas pagal Vokietijos standartus galės vadintis pasyviu.

      • Mantas Tucius sakė:

        Sveiki,
        skaičiuoju su PHPP2007, ir jei nemeluoja tai tarp 0,75 ir 1 mano namui skiriasi per 2 2kWh/m2a…. O kokie pas jus stiklo paketai dėti tiksliau?

        • Vilius sakė:

          Sveiki,
          Sertifikato po ranka neturiu, paketai GlassLT/Stiklo meistrų 48mm su dviem selektyvais ir argonu. Užsakinėjant pabrėžiau U-0,5 būtinumą, tikiuosi tokius ir gavau.
          Nemažai langų turite, kad tokia didelė įtaka?

  9. Dovydas sakė:

    Sveikas Viliau,
    Simono bloge pradejom kalba del paties tamburo stiklu. Pasidomejau placiau apie SSG PrivaLite – parametrai nustebino. Vienkamerinis 28mm paketas su PrivaLite 55.4:
    LT ___ solar factor
    “ON“ 69%___59%
    “OFF“ 68%___59%
    LT, tai light transmission
    Neradau tavo mailo- galeciau atsiust truputi daugiau info.

  10. Vytautas sakė:

    O kaip jūs pritvirtinote montavimo plokštelę prie lango rėmo, jei rašėtę, kad neprigrežėt per rėmą?

    • Vilius sakė:

      Rėmo profilis turi specialiai tam padarytas spynas, plokštelės irgi pagal profilį – užtenka pridėti ir pasukti ir jos fiksuojasi rėme.

      • Mantas sakė:

        Sveiki,
        vėl aš patrukdysiu.Tenka perdaryti projektą nes pasirinkom kitus blokelius, tai nebeatitinka angokraščiai. Skaičiau įdėmiai bet nesupratau. Juk angokraščiai padaryti iš kampinių blokelių TH 23 P/L http://www.blokeliunamai.lt/uploads/3/8/4/1/3841037/6476629_orig.jpg?184 tenais kiek matau yra 25cm polistirolo prie angos krašto o ne 10cm kaip rašot “mano angokraščiai dengti 10cm EPS sluoksniu (išskyrus palangę)“. Viršuje po sąraminiu blokeliu turėtų būti 5cm, o apačioje kaip užbaigtas blokelis (betoną iki viršaus pylėt ar palikot vietos apšiltinimui)?
        Ačiū.

        • Vilius sakė:

          25cm yra laukas-vidus kryptimi, bet angokraštis, pati plokštuma lygiagreti šiai krypčiai dengtas 10cm – čia kryptis išilgai sienos. Jei išnešite langus į priekį nuo betono, tų 10cm tikrai pakaks, plius dar turite papildomai klijuoti rėmų skandinimui.

          • Mantas sakė:

            Na vis tiek nesuprantu iš kur tie 10cm arba naudojote ne tuos blokelius kuriuos aš nurodžiau. Na ne esmė, svarbiausia kad per 10cm yra realu pritvirtinti langą, o kaip manot jeigu būtų 15-20cm ar labai tvirtinimas komplikuojasi?
            Ačiū

          • Vilius sakė:

            Ne, ne tuos naudojau, kampiniai kampams, o angokraščiams yra TH-25L
            Tvirtinimas komplikuojasi tik varžto ilgiu, jei rasite 250mm varžtus galima ir kampiniais angokraščius pabaigt.

          • Mantas sakė:

            Sveiki,

            kaip tik dabar dirbu ties angokraščiais, prisiminiau, kad čia klausiau bet taip ir neatsakėt kaip darėt su langų apačia, ir fotkės nėra nė vienos paprasto lango… Aš nedapyliau betono iki viršus, palikau ~10cm galvoju apšiltinti ir iš apačios, bet ant ko tada pasidės langas, reikia tada gal omega profilio gabaliukų,kad pasikeltų . Ar jūs langų angas iš apačios šiltinot ar pylėt betoną iki viršaus ir padarėt kaip su vitrininiu langu?

          • Vilius sakė:

            Dieve saugok nuo langu ant betono, ju vieta siltinimo sluoksnyje, jie turi buti isnesti i angokrascio laukine dali! Todel visiskai nesvarbu kaip betonuosite, ar iki virsaus, ar truputi nedapilsite.

  11. Igoris sakė:

    Viliau, tokia mintis aplankė čia mane paskutiniu metu. Jūs papildomai apšiltinote lango rėmus iš išorės. O vat ar įmanomas toks variantas, lango ertmė būtų būtų padidinta iš vidaus, paliekant išorinę dalį nepažeistą. Taip išvengtume papildom šiltalo klijavimo. Kadangi planuoju naudoti baltijos polistereno blokelius, tai į lango šonuose esančius blokelius galiu įstatyti kaisčius tose vietose, kur bus būsimasis langas(įskaičiavus įgilinimą). Lieka tik viršus ir apačia. Apačioje galima dalį betono nuimti (arba jo ten nelieti montuojant).

    Bet iškilo papildomas klausimas, kaip elgtis su plėvelėm, kurios klijuojasi ant lango rėmo iš abiejų pusių, juk viena rėmo pusė atsirems į šiltalą ir prieiti nebus galimybių.

  12. Donatas sakė:

    Sveiki, Jūs gerokai anksčiau diskutavot apie popalangini profilį, minėjot, kad juos išimat prieš montavimą, bet nuo apačios 5 foto “Balkono langas“ matosi minėtas profilis, gal kažko nesupratau? 🙂

  13. Donatas sakė:

    Na čia esminė klaida ir padaryta, vitrinose išėmėt – pliusas. O kam palikot balkonuose? Jai maksimaliai stengeisi pašalinti visus šalčio tiltus aplink rėmus, reikėjo, balkonų ir visų kitų langų, po palanginius profilius išimti taip pat. Dauguma galbūt nežino, ant ko langas stovės. Ogi labai paprasta, išėmus minėtą profilį, jį, su kampiniu šlifuokliu, supjaustyti į kelias dalis, priklausomai nuo lango ilgio. Tarkim lango ilgis 1,5 m, mums reikės 3-4 atramų, tai imam tą patį profilį ir atsipjaunam tris kaladėles po 2-3cm ilgio ir statom atgal į jo vietą. Tada iš išorės montuojam palangę. Sumontavę palangę, einam iš vidaus užpurkšti, kiek tik širdis geidžia. Tokiu būdu, maksimaliai apsaugosim jautriausią lango vietą.

  14. rolka sakė:

    anekdotas stato pasyvu nama ,o langu prideda daug ,per langus daug praranda silumos,ir nereikia burti nesamoniu ,kad paketai superiniai.

    • Vilius sakė:

      Rolka,
      Kam anekdotas – tas galbūt juokiasi 🙂 Man – langų, ypač pietinių – per mažai, jei pačiam tikrai įdomu o ne anektodų ieškai, reikia ieškoti informacijos apie saulės pritekėjimus. Nieks čia nieko neburia, pateikta informacija, o iš jos kiekvienas pasidaro savas išvadas. Jei pačiam anekdotas – smagaus juoko! 🙂

  15. Mindaugas sakė:

    Sveiki, Viliau, gal galetumete sukonkretizuoti, koks Jusu nuomone yra teisingiausias reminiu langu i liktinius statymas? Aciu:-)

    • Vilius sakė:

      Be abejonės išnešant lauk, į storą šiltinimo sluoksnį. Taip “pailginame“ šalčio kelią į patalpas, be to sumažiname lauko ir padidiname vidaus palangę.

  16. Giedrius sakė:

    Klausimėlis: jeigu nuimate palanginį profilį ir langą statote tiesiog ant xps, tuomet kaip tvirtinti palanges iš išorės ir iš vidaus? Iš vidaus kaip suprantu galima “priglaudžiant“ prie rėmo, o ne “pakišant“ po rėmu. O kaip iš išorės, juk jei priglausime reiks kažkaip hermetizuoti sujungimą, kad lietaus vanduo nubėgtų per pelangę, o ne tarp palangės ir rėmo……..

    • Vilius sakė:

      Taip, tai problema. Berėliuose palangė prie stiklo sandarinta silikonu, nežinau kaip ilgai tai laikys, bet kito būdo nebuvo. Rėminiuose yra vienas “barbariškas“ būdas, net baisu užsiminti 🙂 įpjauti dalinai profilį, padaryti užkarpą, į ją dėti skardą ir vėl sandarinti silikonu… Bet popalanginio išvengti būtų labai naudinga!

  17. Mantas sakė:

    Sveiki Viliau,

    vėl taip ir vėl neatsakėt kaip jūs tą apačią pritivirtinot 🙂 ar langų rėmai tiesiog ant polistirolo padėti ir priklijuoti ar kažkokie sutvirtinimai dar dėti? Man siūlo dėti tokį specialų polistirolinį profilį 25Lt/m be jokių papildomų tvirtinimų, bet tada kuo blogai dėti tarkim ant papildomo Finnfoam sluoksnio kurio EPS300… arba tesiog ant pačių blokelių polisirolo… http://amnamas.files.wordpress.com/2012/05/photo1.jpg?w=600

    • Vilius sakė:

      O kam tą apačią tvirtinti, kur ji dings? Šoninių bei viršutinių tvirtinimo juostų pakanka. Tiesiog pastatė ant išorinio, storojo klojinio EPS sluoksnio, naudojo lyginimo kyliukus, po putų sustengimo kyliukus išėmė.
      Tas specialus polistirolinis profilis yra puikus dalykas jei jūsų sienos iš blikelių, o liktiniams jis kaip “šuniui penkta koja“. Jei langą statote ant išorinio klojinio EPS tas profilis neduoda jokios naudos, jis izoliuoja betoną, kuris ir taip lieka patalpos viduje ir bus izoliuotas montažinėmis putomis montuojant vidines palanges.

      • Mantas sakė:

        Sveiki,
        labai gerai kai jūsų langininkai sutinka taip montuoti, aš kai pasakua kaip noriu daryti, tai visi pradeda atkalbinėti ir neduoda jokios garantijos, visi sako, kad ant polistirolo nesilaikus, išsikraipys laikui bėgant dėl temperatūros skirtumų ir plėtimosi nes polistirolas atgal negrįžta.
        Tai taip išeina, kad pas jus visas rėmas laikosi ant polistirolo, viskas gerai nevaikšto didieji langai? Pas mane bus vienas 2.8×1.8m 3 stiklū, dėl jo labiausiai bijau. O ar palikot popalanginį profilį ar jį nuemet ir pastatėt tiesiai ant rėmo? Kokiu atstumu nuo betono žiūrint iš viršaus yra lango rėmas? Nuolydi lauko palangei priklijavot papildomai polistirolo kaip suprantu.

        • Vilius sakė:

          Na dėl kvailų montuotojų kaži ar bepagelbėsiu, prie ko čia grįžta EPS ar negrįžta… langas kaip gaminys turi būti standus nepriklausomai ant ko jis stovi, montavimo uždavinys yra fiksuoti rėmą erdvėje o ne užtikrinti jo standumą.
          Mūsų Alphaline plotis 92mm, labai nesunku paskaičiuoti, kokią apkrovą atlaikys EPS100 jei atramos plotas 92mm x lango plotis, net neskaičiavęs galiu drąsiai parašyti, kad leistina apkrova viršys lango apkrovą kokius tris kartus. Jei langų gamintojai / montuotojai negali atlikti keleto aritmetinių veiksmų gal laikas juos mest per bortą?
          Popalanginį išlupau tik vitrinai, likę, deja, tokį turi- nedalyvavau montuojant.
          Jūsų didysis 2,8×1,8 yra mažutis lyginant su mūsų 4,75 x 2,5. Bet dabar tikrai nenaudočiau langinių profilių vitrinai – tik berėmio stiklo konstrukciją, panašiai/analogiškai daromi visuomeninių pastatų fasadai. Ir terasos stumdomos durys yra nesąmonė, nors šilta sandari konstrukcija, bet naudotis labai ne patogu, nebent kaip avarinis įėjimas bet ne kasdieniam naudojimui.
          Liktinių klojinių atveju problema yra tik po vidine palange esantis betonas, tai nesunkiai sprendžiama, bet net ir tuo atveju turime platų pasirinkimą, kur statyti langą angoje. Manau čia ne tik svarbu šalčio tiltai, bet galime atsižvelgti ir į estetinę reikalo pusę, į tai, kokio pločio palangės gaunamos – stumiant langą lauk mažinama išorinė ir didinama vidinė. Papildomai nešiltinant popalanginio betono, lango vidinė plokštuma turėtų sutapti su betono išore – tai būtų giliausia lango vieta, lauko palangei liktų 100-120mm pločio (mūsų atveju ~150mm).Jei tai jus tenkina – langus statykite iškart už betono, jei ne – dėkite 10cm EPS/XPS po būsima vidine palange ir montuokite truputi giliau. Labai giliai nevertėtų lysti, neprisimenu, kokia BP ICF sienelė angoje – mūsų klojiniai angose yra 10cm storio kas lyginant su 25cm išoriniu yra ženkliai mažiau ir stumiant rėmus į vidų jau gautume šiokius tokius nuostolius. Todėl geriausia langus nešt už betono.
          Mūro sienose tokio lankstumo ne bus, nebent mūryt angas iškart +100mm didesnes ir angokraščius šiltinti 100mm putplasčiu prieš langų montavimą.

          • Mantas sakė:

            Bet jeigu popalanginius palikot, tai ten jau nebe 92mm plotis, geriausiu atveju koie 40mm… gaunasi labai mažas plotas ar tikrai palikot su popalanginiais profiliais ir nuotraukoje jų nelabai matosi? Kaip vidinės palangės pas jus sumontuotos ar pakištos po profiliu ar pristumtos? Anot montuotojų, kai langas plečiasi vasara jis įspaudžia polistirolą o žiema rėmas susitraukia ir polistirolas negrįžta atgal ir tarp rėmo ir polistirolo gali atsirasti mikro skylutės.

            Ačiū už patarimus.

          • Vilius sakė:

            Ir tų 40mm gali užtekti – čia reikia skaičiuoti, ir nepamiršti didžiulės laikančios montažinių putų jėgos, ne tik po rėmu bet ir šonuose. Sustengus putoms galima išvis išardyti atramas po rėmu, niekur nedings net ir atidarius langą. Taip buvo sumontuotos vidinės durys, velnias negriebė :). Todėl visa kita – tik montuotojų vaikiški kaprizai.
            Kai plečiasi ir traukiasi be EPS dar yra montažinės, kurios puikiai sutvirtina EPS ir rėmo paviršius, norėčiau pažiūrėti, kiek cm reiktų deformuoti tą sujungimą, kad plyštų ar bent mikro plyšių atsirastų. Perduokit montuotojams, kad kalba vėjus, ieško būdo bele kaip atlikti montažą ir greitai pasidaryti krūvą litų 🙂
            Palangės, kaip vidinės taip ir išorinės, pridėtos prie rėmo, nepakištos. Laukas sandarintas silikonu, ne itin grabiai – reiktų pakartoti estetiniais sumetimais. Popalanginis paskendęs montažinėse. Kažkas iš komentatorių yra pastebėjęs popalanginius – gavau priekaištų 🙂 todėl manau kad jie yra, išskyrus didžiąją vitriną.

  18. Mantas sakė:

    Dabar supratau, kad ten po balkono langu matosi popalanginis… aš tikėjausi baltos spalvos… ir komentaras geras dėl popalanginio pjaustymo. Aš dar po darbų pabraižiau savo variantą pakišant 5cm ekskrudinį po lango rėmu, gal jūsų akis kažką negero įtars, nes aš čia nieko blogo nematau aišku tobulumui ribų nėra (iki šio savaitgalio)… http://amnamas.files.wordpress.com/2013/09/remas-ant-polistirolo.jpg

  19. Saulius sakė:

    Sveiki, Viliau. Ar jums neatrogo, kad tos vidines ir isorines juostos nereikalingos, nes jusu atveju jos su remu paskesta siltinime!!!????

    • Vilius sakė:

      Ar sandarinimo juostas turite omeny? Šiltinimas nėra nelaidus orui, todėl juostos yra būtinos. Be jų neįmanoma kokybiškai sumontuoti langų.

  20. Saulius sakė:

    As turejau omenyje garo izoliacine ir difuzines juostas. Jos pasleptos siltinime ir visai nereikalingos…

    • Vilius sakė:

      Ne, jūs ne teisus. Jos vis tiek atlieka savo darbą: vidinė neleidžia drėgmei iš patalpų skverbtis į montažines putas, o difuzinė išleidžia drėgmę lauk. Plius sandarina lango ir sienos sandūrą. Nes šiltinimas yra laidus ir drėgmei, ir orui.

  21. Aidas sakė:

    Mano nuomone viskas gerai su tais langais, kokios firmos?

  22. Mantas Ch sakė:

    Sveikas Viliau,
    dabar ieškau sprendimo dėl savo namo vitrinos, paėmiau tavo citatą “Bet dabar tikrai nenaudočiau langinių profilių vitrinai – tik berėmio stiklo konstrukciją, panašiai/analogiškai daromi visuomeninių pastatų fasadai. Ir terasos stumdomos durys yra nesąmonė, nors šilta sandari konstrukcija, bet naudotis labai ne patogu, nebent kaip avarinis įėjimas bet ne kasdieniam naudojimui.“
    Kaip spręstumei berėmio stiklo konstrukcijos ir durų jungimą?
    Kokias duris naudotumei? jei stumdomos nepraktiškos, tai paprastas balkonines?
    Vitrinai paketai iš trijų 6 mm stiklų ar naudoti storesni stiklai?
    Dėkui

  23. nezinau del varstomu, man asmeniskai stumdomos patogesnes ir neuzimo vietos i vidu, kai atsidaro. Juk buna, kad vitrinos ilgis apie 1000, tai tiek pat isikisa i vidu…

Parašykite komentarą