Langai – be rėmų

Atšilus orui, galime tęsti darbus su langais. Langų klijavimui naudojame poliuretaninį sandariklį-klijus PU50, kuriam reikia bent +5C darbinės temperaturos, tokia šiandien buvo pasiekta.

Langų montavimas labai paprastas. Išorinėje sienos pusėje angą padidiname iki paketo matmenų + 2cm, vertikalią plokštumą, prie kurios klijuojame paketą, pratepame vienu sluoksniu klijų, leidžiame jam sustingti ir tuomet naudojant tuos pačius klijus klijuojame paketą. Klijus tepame ant vidinės paketo pusės, perimetru pagal paketo rėmelį ir glaudžiame prie vertikalios plokštumos. Išpjovimo tikslumui užtikrinti angoje laikinai sumontuojamas lentinis rėmas, kuris dirba kaip pjovimo šablonas. Įdėtas paketas laikinai prispaudžiamas keturiomis lentomis – tol kol sudžius klijai ir montažinės putos. Vėliau lentas nuimsime ir angokraščius apklijuosime PIR arba XPS plokštėmis, kurios galutinai įkalins paketą angoje.

Šiandien,  kovo 16d,  pabaigėme berėmių langų montavimą. Sudžiūvus klijams bei montažinėms nuėmėme laikinai pritvirtintas lankančiąsias lentas ir išorės angą apklijavome PIR plokštėmis – kaip puiku, kad jos liko nuo stogo šiltinimo! PIR palanginė plokštė turi nuolydį nuo stiklo link sienos krašto, tai galutinai paruošta vieta skardinių palangių montavimui, tai bus atliekama po išorės sienų apdailos struktūriniu tinku.

Galerija papildyta naujomis berėmių langų nuotraukomis.

Paketai pagaminti Stiklo gaminiuose.

Įrašas paskelbtas temoje Uncategorized ir pažymėtas , , , , , , .Išsisaugokite pastovią nuorodą.

53 komentarai

  1. andrius sakė:

    Sveiki,
    kaip spresite vandens nubegimo klausima?.

  2. Mantas sakė:

    Koks didziausias langas sumontuotas be remo?
    O kokia vandens izolacija bus tarp lango ir skardines palanges? Turbut tik silikono neuzteks.

    • Vilius sakė:

      Čia berėmių angų dydžiai, paketų matmenims pridėkite po 2cm: 970×1580, 970×1580, 1210×570, 970×580, 2460×570.
      Kodėl silikono turėtų neužtekti? Atsargai lieka “dvigubas dugnas“ PIR palangė su aliuminio folija, kuri taip pat hermetiškai priklijuota prie stiklo.

  3. Mindaugas sakė:

    Sveiki, o ką darysite jei įmontuotas stiklas suduš (po visos padarytos apdaidos)?

  4. Igoris sakė:

    Iš dabartinio varianto kaip privalumą matau, jog sutaupėt ant rėmo. Bet ateičiai užsiprogramavot didelį galvos skausmą jeigu prireiktų pakeisti paketą(brokuotas, skilimas ar pan.) Savo bute per 10 metų pakeičiau jau visus paketus, nes sumontuoti buvo nekokybiškti ir per tam tikrą laiką išsihermetizavo(7 metų bėgyje). Nuo to niekas nėra apsaugotas.

    Aš galvoju ar ne geresnis variantas būtų paskandinti ne paketą, o rėmą. Tada rėmo šilumos laidumas bus minimizuotas, o paketą pakeisti nebus problemų.

    Dar vienas pastebėjimas/klausimas – paketas į rėmą statomas palikus tarpus, tam kad būtų kompensuojamas stiklo judėjimas/plėtimasis. Pas jus kaip suprantu tarpų neliko. Gal aiškinotės šį montavimo niuansą ir galit pakomentuoti?

    • Vilius sakė:

      Tik protingi mokosi iš svetimų klaidų 🙂 Aš pragyvenau gal 12-15m su 21paketu ir NĖ VIENO nekeičiau. Įdomu, iš kur sužinojote, kad jūsiškiai išsihermetizavo?
      Rėmų skandinimas – vertas dėmesio. Tik tokiu atveju reikia rėmų pačių mažiausių, siauriausių ir pigiausių. Bet galutiniame variante vistiek kokybe nusileis berėmei konstrukcijai, neabejoju termovizija parodytų skirtumą, nebent šiltinimą užleisti ne tik ant rėmo, bet ir truputi ant stiklo o paketo keitimą numatyti į vidinę pusę.
      Mano paketai stovi labai minkštai, NIEKUR nesiremia į kietesnį daiktą nei montažinės putos. Manau net deformacijos iki 10proc nebaisios 🙂 Šiuo atveju sandarumas turėtų lenkti lango su rėmu/profiliu.
      Paketų keitimas: beveik neabejoju, kad teks tai daryti, tik nežinau tiksliai kada. Atsiradus vakuuminiams tiesiog būtina bus pasikeisti, varža gali skirtis 5-8 kartus 🙂 Bet manau 5-7m dar prabėgs iki to laiko. Ypač bus aktualu keisti didžiąją vitriną, o šildomam plote turėsiu 3 berėmius tai labai nebijau angų išsigriauti.

      • Tomas sakė:

        Sveiki Viliau,
        Jūsų sistema man patiko, juolab prieš tai Igoris minėjo, kad gali būt problemų su paketo keitimu, tai norėčiau kiek sudrumsti klasikinę nuomonę, t.y. pasyviose sistemose visuomet paketas yra klijuojamas poliuretaniniais klijais, nes gausybė termovizorinių nuotraukų yra parodę, jog paketas peršala būtent per stiklajuostės zonas. Tad keitimo atveju vargas garantuotas visuomet 😉 Tik čia reikia atkreipti demėsį, kad ne, bet kokie poliuretaniai klijai tinka, reikalingas tam tikras cheminis suderinamumas su paketo briaunos hermetiku, itin rimtos problemos čia nėra, bet kartais nesant cheminio suderinamumo vyksta lėtinės degradacijos ir gali paketas išsihermetizuoti (nepasakysiu kas tiksliai turi būt suderinta, bet kiek žinau LT kurie gerai supranta tuos reikalus).

        • Vilius sakė:

          Sveiki Tomai,
          Su klijų derinamumu problemos nėra, nes paketas klijuotas plokštuma, ne briauna, todėl klijai nekontaktuoja su paketo sandarikliu. Kitas klausimas, kaip sandariklis draugaus su CT84, kuriuo apipurkštas ir apklijuotas jau stovintis paketas.

  5. Igoris sakė:

    Vienas iš požymių, kad paketas išsihermetizavo – rasoja jo stiklai iš vidaus.

    • Vilius sakė:

      Čia jau labai stipriai turėtų išsihermetizuoti, kad pritrauktų drėgno oro į vidų. Tfu tfu tfu nė vienam dabartiniam pakete tokios problemos nėr, jau gal 12m. Tikiuosi ir naujieji atlaikys iki vakuuminių atsiradimo.

  6. cezas sakė:

    man atrodo reikejo paketo krastus 30-50 mm apklijuoti neskaidria plevele arba kaip automobiliuose nudazyti, nes kolkas per paketa matosi polistirolas, gal jau turite kita sprendima?

    • Vilius sakė:

      Turiu prisipažinti, kad EPS vaizdas yra labai priimtinas 🙂 net šeimos nariai į tai žiuri teigiamai. Man asmeniškai visai netrukdo, dar vienas privalumas – sienos sudėtis traukia žvilgsnį, beveik visi aplankę statybą nepraleidžia progos užmesti ten akį. Kam EPS vaizdas nepatinka lengvai gali slėpti jį jūsų nurodytu būdu. Beje vaizdas sumažės po apdailos: viduje angokraštis apsiklijuos GKP, išorėje prisidengs žaliuzių kreipiančiosiomis, užsidės palangės.

  7. Kristinka sakė:

    O as norejau pasiteirauti del vidiniu palangiu… Jei tarp paketo ir blokelio palikote 2cm tarpa, tai vidine palange bus tik 2cm storio? ar kaip? Ar desis storesne ir uzsileis ant stiklo paketo?

    • Vilius sakė:

      Palangės, kaip vidinė taip ir išorinė, montuosis prie paketo, o ne po juo, glausime prie paketo šono ir sandarinsime silikonu. Pirmo aukšto du langai, virtuvėje, palangę turės bendrą, sutampančią su virtuvės stalviršiu, garaže bei tech.patalpoje palangė bus betoninė/GKP, dar lieka svečių miegamasis – čia gal akmeninė/plastikinė, dar nėra sprendimo, bet glausis prie stiklo šono.

  8. Vilius sakė:

    Visi rėminiai sudėsi su plėvelėm, o berėmiams plėvelės neturi prasmės – tą patį padarė poliuretaniniai klijai. Dabar mąstau apie skaidrios plėvelės juostą palangei sujungti, tik 30mm pločio, klijuočiau ant siūlės.

  9. Blakis sakė:

    Gal vistik gyvai reikėtų pamatyt kaip atrodo taip idėtas paketas, nes kol kas visa tai vertinu skeptiškai 🙂 Nepatinka apdaila, labiausiai, ir tai, kad jei reik keist paketą, be griovimo niekaip.
    Pati mintis taip dėt sava ar kažkur jau matyta?

    • Vilius sakė:

      Mintis, deja, ne originali, bet technologija sava. Šiaip tai dabar darosi mada taip langus statyti, net žurnalai aprašinėja panašius atvejus. Dabartiniame name per 12-13m gyvenimo su ~20 paketų nekeitėm nei vieno…o kam juos keist? Su kaimynais nekonfliktuojam, vaikams karų žaist neleidžiam tai ir nedūžta 🙂
      O apdaila kaip muziejuj – matosi iš ko sienos padarytos, mums tai visiškai ne kliūtis. Jei nepatinka – paketo dalį, kuri bus sienoje uždažote / apklijuojate plėvele ir taip paslepiat ko nenorit rodyti. Mes neslėpėme specialiai. O gyvai pamatyti yra pakankamai nesudėtinga 🙂

  10. Blakis sakė:

    Žinoma kad nesudėtinga, aš tik priblėsau kad neprisikarksėčiau, nes ir taip nespėjam lakstyt visur kur 🙂 tiesa Kaune mergaitės tėvai gyvena, už Domeikavos, Varluvoj, tai retkarčiais nuvažiuojam.. bet kai pritrūksiu idėjų butinai apsireikšiu 🙂

  11. Langas sakė:

    Sveiki,
    Mane domina pats stiklo paketas – kokį naudojot? Kas gamino? Koks šilumos laidumas? Kokį rėmelį naudojot?

    • Vilius sakė:

      Poste paminėtas langų ir paketų tiekėjas – Gipura. Paketas trijų stiklų, U=0.5, gamintas Alytuj, lyg stiklo meistrai??? patikslinsiu grįžęs į Lietuvą, likę lipdukai ant stiklų. Rėmelio įtakayįra minimali, mano rėmeliai aliumo – tokius naudojo paketų gamintojas, nesureikšminu.

      • Langas sakė:

        Ačiū už atsakymą. Aš buvau supratus, kad Gipura gamino ir montavo tik langus su rėmais. Mūsų sutikti visi langų gamintojai bando atkalbinėti nuo berėmių langų. Ir montuoti kaip suprantu reikės patiems.

        • Vilius sakė:

          Nenuostabu, kad atkalbinėja – retas langų gamintojas gamina stiklo paketus, dažniausiai perka iš paketų gamintojų. Pirktus paketus deda į savus rėmus, o jūs tų rėmų norite atsisakyti…nunešti biznį. Su Gipura problemos nebuvo, vadybininkas labai malonus, suprato, kad esu apsisprendęs ir net nebandė perkalbinėti.
          Beje, kažkas minėjo, kad berėmius langus reklamavo kažkuris statybinis žurnalas, lyg “statyk“ nesenai buvo straipsnis apie tai.
          Mūsų paketus gamino “Stiklo gaminiai“, tai Vildaivos padalinys. Vildaiva lyg pakeitė pavadinimą, dabar tai GlassLT.
          Paketus montavome labai paprastai, nemanau, kad bus problema ir jums.

  12. Mantas sakė:

    Sveiki,
    Kokius paketus naudojote? 4-16-4-16-4, su selektyviniu stiklu ar be?
    Pasiklydau bežiūrėdamas http://www.vildaiva.lt (GlassLT) kiek čia visokių rūšių gamina.

  13. Vilius sakė:

    “Grybų žinovą“ gerbiamą Artūrą Brazą kviečiu atvirai diskusijai apie grybus mūsų name. Labai naudinga sužinoti profesionalo pagrįstą nuomonę, ne tik mums, bet ir visiems skaitantiems šį blogą. Tikiuosi ponas Artūras išdėstys savo nuomonę, pasidalins ne tik mikologijos žiniomis 🙂
    http://www.newsgroups.lt/building/1431526:re-langai-individualiam-namui

  14. Vidas sakė:

    Negaliu 100% teigti, kad tai beremis langas. As taip pat masciau apie beremio paketo montavima i keraminiu plytu siena. Butina, kad paketas butu ne keramikoje, bet paciame polistirole. Todel is isores prisukau 10cm storio tasus ant kurio ketinau atremti paketa. Tuomet pradejau galvoti apie apdaila. Tinkuoti iki pat paketo? Is vidaus deti “butaforini“ medini apvada ar tiesiog apdailinti kaip duris sienoje? Galutinis pasirinkimas buvo klijuoto medzio langas. Galutineje sumoje gavosi pigiau 400 lt/m2 ir nereikejo galvoti apie tvirtinimus, vandeni, apdaila ir galutini estetini vaizda. “Permokejau“ kokius 150lt/m2.

    • Vilius sakė:

      Sveiki Vidai,
      Mano berėmių pagrindinis pliusas yra ne kaina, bet šilumos nuostoliai. Pačio paketo U~0,5, o rėmas net su šiltu Alphaline U~1, todėl rėmo atsisakiau kaip šilumos laidininko. Pirmam aukšte langų darinėti nėra reikalo, todėl nieko nepraradau. Apdaila bet kokiu atveju yra pigiau nei rėmas – ar tai klijuotas medis, ar plastikas. Reiktų padaryti ir įdėti nuotraukų, kaip atrodo paketo ir apdailos sąlytis, beje, nesenai nagingas vyrukas tarp žaliuzės kreipiančiosios ir paketo esantį 12-14mm tarpą užtaisė puta ir apdailino silikonu, esame labai patenkinti jo darbų kokybe ir vaizdu, ačiū Dariui.Taigi kaina yra ne svarbiausia priežastis, bet šaunu, kad pavyko sutaupyti. O tinkuoti iki paketo jokia bėda, sudėjo plastikinius L profilius ir nutinkavo. O galvoti apie apdailą, vandenį ir t.t. yra liuks, tam ir gyvenam šiam pasauly kad kažką atrastume, sukurtume ir po savęs paliktume. Daug nestandartinių sprendimų name, galime jį vadinti eksperimentiniu. Juk kažkas turi išbandyti ir pasidalinti informacija? 🙂
      Dėl skonio ir grožio nesiginčijama, bet medžio, kaip apdailos medžiagos, nekenčiame. Nerasite nė mm2 mūsų name, kur matosi medis. Jis puiki konstrukcinė medžiaga, bet apdailai – niekada. Todėl langai plastikiniai. Atgyvenau gal 20m su plastiku ir esu juo patenkintas, visiškai jokios priežiūros. Bet čia pasikartosiu – kas kam patinka.

    • MC sakė:

      Sveiki, koks klijuoto medžio rėmo U?

      • Vilius sakė:

        Čia geras klausimas, tikiuosi Vidas pasidalins info. Jei rėme nėra PIR/PUR intarpų – U bus pakankamai žemiškas, medis nors šilta medžiaga, bet deja ne termoizoliacinė. Nesunku medžio U susirasti wikipedijoje, pagal skirtingas medžio rūšis.

      • Vidas sakė:

        Langas pas mane pastatytas ant medines konsoles (gegniu atliekos) ir yra siltale. Taigi salcio tiltas i siena, tokiu atveju, tera per angos apacia. Klijuoto medzio U somejausi tiek, kad neatsimenu, nes neverta. Zinau tiek, kad, esant storam stiklo paketui, lango remas storeja-silteja ir… tokio plastikinio remo kaina ima virsyti klijuoto medzio lango remo kaina. Plastikiniu Heizman 108mm profiliu kaina patampa lygi azuoliniu langu kainai.
        Taigi apie U stiklo paketo, istatyto i medini rema, kuris itvirtinrtas i mura, kad ir silta ir apie klijuoto medzio langu rema, istatyta tiesiai i siltala… Nezinau, bet manau, kad diskutuoti apie silumos islaikymo efektyvuma bergzdzias reikalas.
        Cia yra dar viena tema apie “labai siltus langus ir langines“
        http://www.biteplius.lt/lt/2forum.showPosts/677352.333.1-=(1876338310
        Mane siuo metu domina “langines“, tokios, kad silumos nuostolius per stiklo paketus sumazintu kelis kartus. O remo silumos nuostoliai tame tera nykstamai mazas dydis net jeigu ju ir nebutu.

        • Vilius sakė:

          Sveiki Vidai,
          Temelę Bitėje skaičiau. Kodėl būtinai Heinzmann? Yra daugiau dirbančiųjų su Veka. Ypač PL 🙂
          Matot, nuostoliai nedideli per rėmą yra vienas dalykas standartiniam, namui, ir visai kitaip atrodo pasyviam. Kai tikslas minimizuoti bendrus nuostolius tai griebiesi bet kurio šiaudo – net ir rėmų. Va kodėl nevarstomi sudėti išvis be jų. Aš susitaikiau su mintimi, kad langus teks keisti po 5-6m, kai gal jau turėsime vakuuminius už priimtiną kainą ir lengvai pasiekiamus. Todėl į labai kosminius dalykus nelindau. O kad Veka tai čia Alfaz’o reklama, jis apšvietė 🙂 Kaip jau minėjau, medis netinka dėl savo išvaizdos, plius netikiu medžio amžinumu – lauko sąlygomis dažytas medis tikrai ne bus ilgaamžiškesnis už plastiką.
          Jūsų langinės yra gera mintis, manau jų atitikmuo mūsų name yra žaliuzės.

  15. Mindaugas sakė:

    SVEIKI, KODĖL NENAUDOJOTE STIKLO PAKETŲ SU SAULĘ KONTROLIUOJANČIU STIKLU? TADA GAL IR ŽALIUZIŲ NEREIKĖTU? IŠ http://www.vildaiva.lt/next.php?nr=66&n_m=0&n_y=

    • Vilius sakė:

      Sveiki Mindaugai,
      Šie stiklai – pasyvaus namo tragedija 🙂 taip jie visiškai netinka. Netgi dabartiniai paketai su dviem selektyvais yra blogi. Kodėl? Todėl, kad selektyvas ir šie “saulės kontrolės“ stiklai dėl aukšto g faktoriaus praleidžia mažai saulės šilumos, kurios mums taip reikia žiemą. Vienas iš PN rekomenduojamų langų punktų pasyviam namui būtent apibrėžia g faktorių – ne daugiau nei 0,5, tam, kad saulės šiluma pasiektų vidų per langus. O tikrąjai saulės kontrolei naudojami kiti būdai – pagrindinis jų yra šešėliavimas. Tai pasiekiama atitinkama pastato architektūra arba dirbtiniai šešėliai: žaliuzės, markizės ir pan. Negalima stiklų padaryti nelaidžiais saulės šilumai, būtent jos gaudymui PN dauguma langų įrengiami PR-P-PV kryptimis.

  16. Ivanas sakė:

    Sveiki, ar pasiteisino jusu lukesciai su be remiais langais?

    • Vilius sakė:

      Sveiki Ivanai,
      Šį klausimą užduokite sekantį pavasarį, kai pagyvensime ir realiai įvertinsime. Kol kas nepastebėta nieko blogo.

  17. Milao sakė:

    Labas rytas, su pavasariu !!!
    Pavasario žinoma dar neperžiemojom, bet gal jau yra kokių nors pastebėjimų? Ar neišlindo kas nors nelaukto? Labai patraukliai atrodo toks montavimas tiek šiltumo, tiek kainos atžvilgiu. Gal ne 1:1, bet kažką panašaus sau būtinai norėčiau pritaikyti.

    • Vilius sakė:

      Sveikas,
      Kas čia beišlys nelaukto… gal nebent toks saulėtas kovas, nors šaltas, bet saulėtas – po niūrių gruodžio, sausio ir dalies vasario galima sakyti “nelauktai saulėtas“.
      Langai peržiemojo be problemų, kol kas jokių nusiskundimų. Lauksime, kokius sprendimus priimsi savo beremiuose, labai įdomu. Sėkmės!

  18. Milao sakė:

    Jei bus proga apžiūrėti ir išsamiau technologiją išsikamantinėti, tai gal sprendimai bus ir identiški 🙂 Tik trečią kartą skaitant tekstą pradėjau gaudyti esmę, bet vis dar nesu įsitikinęs, ar teisingai supratau. Augau name, kuriame medžiu buvo apdailintos tik koridorių ir laiptinės sienos, tai nesusiformavo tokia stipri nemeilė medžiui. Turiu minčių kažkiek medienos panaudoti.

    • Vilius sakė:

      Mano nemeilė medžiui yra tik kaip apdailos medžiagai. Kaip konstrukcinė medžiaga – medis yra tinkamas, visiškai nespjaučiau į karkasinį namą, su sąlyga, kad apdaila bus ne medžio 🙂 tiesiog orentuojamės į modernų stilių, kur mano supratimu, medžiui vietos nėr:)
      Kokia ten tehnologija…padarai plokštumą EPS’e ir prie jos priklijuoji stiklo paketus, viskas! Tik storiau klijų, kad perteklius ištrykštų lauk, apipjaustyti, nuvalyti – taip bus užtikrintas konstrukcijos sandarumas. Analogiškai klijuojami automobiliniai stiklai, tik klijai truputi kiti, pigesni, nes eksplotacijos salygos lengvesnės nei automobilyje.

  19. Mantas sakė:

    Sveiki. Kaip termovizijoje atrode langai su remais ir beremiai? labai idomu ar yra zenkliu skirtumu.

    • Vilius sakė:

      Rėmas pusantro karto laidesnis šilumai nei paketas. Todėl termovizijoje visi rėmai pastebimai tamsesni už paketus. Tikrai nesigailiu, kad atsisakiau rėmų ten, kur galėjau. Deja, bet nuotraukų neturiu – skolintas termovizorius neturėjo laido prijungti prie kompo…

      • linas sakė:

        Sveiki labai gerai sumontuoti langai ir gera idėja, tik man ydomu kuo išpjovėte angas iš lauko polistirole kad tokios pakankamai lygios. ir kokias tiksliai montažines putas naudojote. nes aš tai vargau nemažai, tik pas mane sienos kitokios .

  20. Ernis09 sakė:

    Visai neblogas variantas tokie langai, gerai, kad ir pas mane PIR plokčių likę nuo paeitų metų. Hmm

  21. Arturas sakė:

    Sveiki, as taip pat antri metai jau galvoju apie tokius langus, bet vat noreciau isgrist jusu nuomone apie tai, kad o ka jeiu visas tas procesas vyktu ne i muro o i karkaso anga, kaip manote???

    • Vilius sakė:

      Kol kas dėl berėmių langų nėra jokių problemų. Sekančius gal tik dengčiau tą dalį, kuri atsiduria sienoje, nepermatoma danga – kad nesimatytų, ne labai estetiškas vaizdas. Daugiau trūkumų nėra.

  22. Jevgenij sakė:

    Sveiki. Idomu kaip ten su isorinem palangem?ir kaip atrodo. gal galit nuotrauku imesti? Labai idomu bucau labai dekingas.

  23. Vegas sakė:

    Sveiki, as ilgai galvojau ar tai imanoma padaryti. Pasirodo taip! Norejau paklausti kaip reikalai su kondensatu/dregme is vidaus aplink angorascius ar nedreko medziaga kuri turi tiesiogini kontakta su stiklu tai tinkas ar gipsas? Kazkaip atrodo kad galetu drekti… Statysiu nama airijos ir galvoju kad idomus sprendimas butu. labai didele problema kad mano namas is cementiniu akmeniniu bloku siena ir apsiltinimas polistirolas is isores panasiai kaip jusu. Klausimas ar tos vitrinos laikysis su klijais ant tu bloku.
    Pakomentuokit prasau jei rasit laiko
    Didelis dekuij ir smagu kad taip detaliai pasidalinote viskuom!!

    • Vilius sakė:

      Kondensatui susidaryti turi būti pasiektas rasos taškas – atitinkamas oro drėgnumas ir temperatura… su drėgnumu tvarkosi vėdinimas, su temperatūra – kokybiškas sienų šiltinimas. Kondensatas ant šiltų paviršių nesusidaro.
      Vitrinas galima tvirtinti keletu ryšių prie sienos konstruktyvo, bet jos turi stovėti šiltinimo sluoksnyje, ne pačiame angokraštyje, bet išneštos į putplastį

Parašykite komentarą